Reteta secreta a bauturii Coca-Cola a fost descoperita!

Un site pretinde că a descoperit secretul compoziţei Coca-Cola, după aproape 125 de ani în care reţeta a fost ţinută la secret, relatează Daily Mail în ediţia de luni.

Încă de la crearea sa în 1886, reţeta precisă a celei mai populare băuturi răcoritoare din lume, vândută în prezent în 200 de ţări, a fost un secret bine păzit, iar ingredientele exacte ale băuturii, inventate de chimistul John Pemberton, au fost învăluite în mister.

Singura copie scrisă oficială a reţetei este ţinută într-un seif dintr-o bancă din Statele Unite. În plus, se spune că în orice moment doar doi angajaţi ai companiei cunosc formula întreagă ce dă popularei băuturi acidulate aroma sa distinctivă.

În prezent însă, după 125 de ani de secret aproape total, un site susţine ca a descoperit o listă care indică ingredientele şi cantităţile exacte pentru a obţine Coca-Cola.

Lista, susţine site-ul thisamericanlife.com, a fost publicată fără tamtam într-un articol din 1979, într-un ziar local din oraşul Atlanta, statul Georgia – locul unde s-a născut Coca-Cola – fără ca cineva să îi sesizeze importanţa.

Site-ul publică poza din articolul de acum 32 de ani – îngropat la pagina 28 din Atlanta Journal-Constitution – în care se vede un caiet pe care este scrisă o reţetă care se pretinde o replică exactă a celei folosite de creatorul Coca-Cola, John Pemberton.

În prezent, pe o cutie de Coca-Cola, la capitolul ingrediente sunt indicate “aromele naturale, inclusiv cofeina”, alături de apă carbogazoasă, zahăr, acid fosforic şi culoare (Caramel E150d).

Asa Candler, unul dintre primii preşedinţi ai companiei, a fost atât de îngrijorat de faptul că reţeta ar putea cădea în mâini greşite încât a eliminat toate etichetele de pe containerele cu ingrediente, astfel încât acestea să poată fi identificate doar după felul în care arată, miros şi după locul în care au fost puse pe raft.

O parte esenţială a formulei a primit numele de “7 X” pentru a creşte misterul.

În 1977, Coca-Cola s-a retras din India, mai degrabă decât să divulge secretul reţetei guvernului. Coca-Cola s-a aflat cel mai aproape de divulgarea reţetei atunci când a admis că iniţial băutura includea cocaină, care a fost însă eliminată din compoziţia băuturii la începutul anilor 1900.

Iata evolutia sticlelor Coca-Cola:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retele de pe tot mapamondul probate de persoanele care au inscris aceste retete pe site-ul nostru!
 
MERGI SUS^