Vita

DENUMIRE PREPARAT: GULYAS LEVES (GULAS)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGOdw0a4b54LV4EMzWPaYpYWU4rYbiJHRvsQQO3kaHKIvPoED77EGj9BEbaRRRhWo8r73328_jX-icYWwOqzLZZiQEUDG51UkYJCsNC_rH8x8zp3WBkLdjhHtARzGtwDfDNbeEFIETAL8h/s320/DSC02935.JPG
Adevarul e ca, in Romania, cand spui gulas nu prea stii la ce sa te gandesti. Toti vor sari pe tine, explicandu-ti ca reteta de gulas din zona lor e cea mai si cea mai adevarata si mai buna. Incercand sa ma conving ce este, totusi, cu adevarat gulasul, am intreprins oaresce cercetari (inclusiv la fata locului, prin restaurantele din Budapesta) si am ajuns la urmatoarea concluzie: gulyas-ul simplu este o tocanita ce contine variate ingrediente, in vreme ce gulyas leves este o potentiala tocanita, transformata insa in supa prin adaugarea de mult lichid (de altfel, leves in maghiara inseamna supa). Aceasta din urma este foarte populara prin restaurantele din Budapesta si, cum visez la ea de un an de cand am mancat-o acolo, m-am hotarat zilele astea sa o prepar. Daca incerci si tu, vei vedea ce a iesit.

CE NE TREBUIE SI CUM SE PREPARA ?
600 g de carne de vita (ideal ar fi sa fie putin mai grasa, ca sa dea gust bun supei)
3 rosii
1-2 cartofi mai maricei
2-3 morcovi
1 ceapa serioasa
1 ardei gras
1 radacina de patrunjel
1-2 ardei iuti
1 lingura de ulei de floarea soarelui
2-3 linguri de boia de ardei, dupa gust (se poate folosi boia dulce sau picanta, dar cu boiaua dulce nu va iesi un gulyas prea autentic, te atentionez!)
chimen, sare, piper
2 oua
faina

Ideal ar fi, daca ai, sa faci gulyasul intr-un ceaun ca sa fie cat mai gustos. Daca n-ai, n-ai, merge si o oala obisnuita. Intai taie ceapa cubulete mici si caleste-o intr-o lingura de ulei. Cand e gata - adica aurie, argintie, sticloasa sau cum vrei tu sa-i spui - adauga carnea si ardeiul taiat, amesteca, si mai caleste-le si pe ele pana se rumenesc putintel. Acum adauga boia din plin si amesteca. Ideea este ca si boiaua sa fie o idee prajita, dar fii foarte atent: daca o lasi prea mult devine amara!

Cand ai terminat aceste operatiuni complicate, adauga rosiile, pe care sper ca ai avut prezenta de spirit si le-ai taiat deja. Acum ti-as zice si eu cum citesc prin toate retetele sa calesti si rosiile, dar adevarul este ca nu pricep nici in ruptul capului cum pot fi calite niste rosii care imediat ce le adaugi in mancare lasa zeama si incep sa, evident, fiarba. Ma rog, trecand peste disputele terminologice, pune tu rosiile acolo, amesteca bine si mai lasa cateva minutele pe foc, iar apoi adauga apa cam pana umpli oala (sper ca nu gatesti intr-un cazan, totusi).

Lasa sa fiarba totul la foc mic pana cand carnea da in clocot de cateva ori si aduna constiincios spuma care se tot incapataneaza sa apara deasupra. Cand ai convins-o in sfarsit sa nu mai apara, adauga morcovii taiati rondele, radacina de patrunjel cubulete si cartofii tot cubulete, dar mai mari si asteapta frumusel sa fiarba, nu inainainte de a potrivi de sare, piper si chimen.

Intre timp, ocupa-te de aluatul pentru galuste. Sparge ouale, presara deasupra 3-4 linguri de faina si jumatate de lingurita de sare si amesteca. Dupa ce s-a omogenizat, mai adauga faina, si continua sa amesteci. Cata faina trebuie pusa pana la sfarsit nu as putea sa iti spun exact. Poti pune pana cand amestecul se dezlipeste frumos de pe vas sau poti sa pui o idee mai putin, cum am facut eu, pentru a obtine niste galuste mai pufoase. E adevarat ca daca faci asa galustele tale vor fi total diforme, dar parca gustul este mai bun.

Cand cartofii sunt aproape fierti, este momentul sa adaugi galustele. Ideal este sa le faci cat mai mici, ca sa se fiarba bine. Poti sa fi elegant si sa folosesti o lingurita sau poti pur si simplu sa rupi cu mana aluat si sa il pui in supa.

Acum nu mai trabuie decat sa lasi inca 10 minute sa fiarba si sa servesti, eventual cu un ardei iute langa si putin patrunjel presarat deasupra.
MESAJUL MENIULUI:Pofta buna!
DENUMIRE PREPARAT:FRIPTURA RECE DE VACUTA
Nu ca ar fi o reteta tare complicata, dar ma gandesc ca friptura asta rece te poate salva cand nu mai ai idei ce ai putea pune pe o felie de paine. Unde mai pui ca e si mai sanatoasa decat mezelurile care se gasesc pe la noi. A, si o poti folosi ca aperitiv cand vin musafirii peste tine.

Acum, dupa ce i-am facut atata reclama, sa vedem cum se prepara. Ai nevoie de cata carne de vita vrei tu, de sare, piper si, eventual, un strop de ulei de masline.

Tai carnea de vita felii subtiri. Cat de subtiri poti - daca nu poti, te chinui! Feliile nu ar trebui sa fie mai mari decat, sa zicem, o felie de salam, asa ca daca bucata ta de carne e mai zdravana, le poti taia in mai multe bucati pana ajungi la marimea dorita. Acum, in functie de cat de tare ti se pare carnea, poti sa le si bati sau nu. Mie mi s-a parut o idee buna, pentru ca asa au devenit si mai subtiri. Da, stiu, am o obsesie.

Ia fiecare felie pe rand, da-o cu putin piper si aseaza-le intr-o oala una peste alta. Cand ai terminat, adauga apa cat sa le acopere, sare pana simti tu ca apa e suficient de sarata si o picatura de ulei de masline. La capitolul sare, ai mai fi avut varianta de a le presara pe fiecare in parte, insa nu e o varianta buna decat daca ai grija sa faci chestia asta cu ceva timp inainte de a le fierbe, ca sa aibe sarea timp sa intre in carne. Daca le presari si le pui imediat in apa... iti dai seama ce drum va alege sarea.

Acopera oala, pune-o la foc mic. Sper ca nu ti-e foame, pentru ca trebuie sa fiarba cel putin 2 ore. Dar si dupa ce a trecut acest timp, eu te sfatuiesc sa nu sari sa iei de pe foc, ci sa gusti intai, ca poate mai e nevoie de vreo ora, acolo. Foarte important! Apa se evapora! Da, stiu, nu suntem la chimie in clasa a 6-a, dar eu am uitat acest mic principiu si ghiciti cine mai spala si astazi oala arsa. As face chiar o adaugire: apa se evapora... mai repede decat crezi.

Daca totul a decurs conform planurilor si carnea e facuta, ia-o de pe foc, scurge apa ramasa si las-o sa se raceasca. Apoi o poti baga in frigider si folosi cand ai nevoie.

Bonus: Eu am mancat-o in felul urmator: pe o felie de paine prajita am pus unt, bucati de friptura si castraveti murati. Sa iti mai zic ce buna a fost?
DENUMIRE PREPARAT: LIMBA CU MASLINE
[Image012.jpg]
Ei, dragii mei, va voi prezenta azi o reteta draga mie pentru ca este specialitatea mamei* (mele, evident).
*Trebuie sa mentionez ca a participat si ea la elaborarea a ceea ce vedeti in poza. Si era, draguta, foarte emotionata ca o sa apara pe blog.

Asaaa... Deci azi preparam limba de vita cu masline.
Ma simt obligata sa-i avertizez pe cei care sunt mai slabi de inger, ca limba arata scarbos, asadar nu va aruncati in aceasta aventura culinara decat daca stati bine cu stomacul... A nu se intelege ca mancarea nu e delicioasa, ci doar ca doua dintre etapele prepararii sunt un pic... mmmm... dezagreabile.

CE NE TREBUIE SI CUM SE PREPARA ?

1 limba de vaca
2 gogosari
1 ceapa
3-4 catei de usturoi
2 lamai
masline negre
1 cutie pasta de rosii
3-4 linguri de faina
piper boabe
dafin

Ce facem:
Eu sper ca bine...
Si pe langa bine mai facem urmatoarele:
Fierbem limba cam vreo 2 ore. Mama tine sa mentioneze ca limba e foarte tare, ca atare, trebuie sa o fierbeti cel putin 2 ore. O sa va prindeti ca e gata in momentul in care pielita de pe suprafata ei se umfla si face niste basicute. Infigeti si o furculita sa testati fragezimea. (Eu v-am avertizat ca e un pic scarbos, asa ca, daca doar citind acestea ati simtit micul dejun facand drum intors, va recomand sa stati frumusel pe locul vostru si sa gatiti altceva, sau in loc de limba sa folositi piept de pui sau curcan).
In timp ce fierbem limba, punem la fiert si maslinele (nu mult, asa, cat sa se inmoaie un pic).
Daca e totul in regula, scoateti limba pe un carpator ( pe un fund de lemn, in cazul in care sunteti de prin alte regiuni) si decojiti pielita de deasupra.
NB: Pielita se va curata cel mai usor cat limba este aburinda. Atata doar sa nu va ardeti!
NB2: NU aruncati apa in care ati fiert limba ca o folosim mai incolo!
Taiem apoi limba feliute( 2 mm grosime, intervine mama. Deh, inginer, la ce sa te astepti!?), asa cum se poate vedea in imaginea alaturata si daca suntem perspicace, vom observa ca am curatat lamaile de coaja si ca le-am feliat si pe ele. Daca nu suntem...asta e, o sa ne intrebam nedumeriti la sfarsit: "Si cu lamaile ce fac?!"



Intr-o oala, tigaie sau ce aveti voi ( numai nu farfuriute, canite, ceinice, etc...) punem niste ulei, asa cam cat sa acoperim fundul recipientului (zise mama). Aruncam in ulei ceapa taiata pestisori (zic eu) si julien (zice mama si scriu eu, asadar daca e gresit, ma iertati), usturoiul curatat si taiat bucatele si gogosarii, tot bucatele.
Punem capacul si asteptam sa se inmoie toate chestiile.
Sfat via mama: cand ridicati capacul ca sa testati si sa mai amestecati putin ingredientele, nu il fluturati aiurea, ci tineti-l deasupra oalei, astfel incat lichidul condensat sa se scurga inapoi in oala.
Acum ca am testat gogosarii si am observat ca sunt moi, putem sa punem: limba, lamaile, piper boabe, frunze de dafin, si maslinele fierte. Peste toate, turnam cateva cani din zeama formata in urma fierberii limbii. (Daca ati aruncat-o din obisnuinta, trageti-va o palma peste frunte si puneti niste apa).
Punem capacul la loc si trecem sa facem sosul.
Intr-un castron, punem cam 3-4 linguri mari de faina. Neaparat intai faina. Incoporam apoi, jumatate din pasta de rosii, amestecand continuu sa nu se faca bulgarasi si adaugand si putina apa rece cat sa obtinem o compozitie lichida.
Cand am terminat de omogenizat, turnam continutul peste restul de ingrediente, potrivim de sare si piper, turnam si restul de pasta de rosii si mai lasam sa fiarba... cam un sfert de ora.

Gata! Se poate servi cu cartofi natur, paste, orez... cam orice care intra in categoria garnituri. ("Cam" ala e pus acolo pentru voi astia care v-ati gandit la cartofi prajiti... Nuh, nu merge! Stati jos, 2!)

MESAJUL MENIULUI:Dobar tek!

DENUMIRE PREPARAT: VITA CU CARTOFI SI SOS VANATORESC

Daca stam sa ne gandim, mancarea asta e culmea nesimtirii. Adica ne laudam ca facem sos vanatoresc si il asezam langa niste vita cat se poate de domestica si care nu a fost vanata in viata ei. Mda... Trecand de aceste consideratii introductive, sa vedem cum ne putem da noi mari ca suntem vanatori.

CE NE TREBUIE SI CUM SE PREPARA ?

juma' de kilogram de carne de vita
3-4 cartofi medii
2 morcovi
1 ceapa
4 catei de usturoi
2 linguri de faina
jumatate de pahar de vin rosu
cateva linguri de ulei, preferabil de masline
cimbru
foi de dafin
sare
piper

Ia carnea de vita si tai-o cubulete nu foarte mari. Cu cat mai mici, cu atat se patrund mai bine si devin mai mestecabile. Sper ca stii ca pe un bucatar bun il recunosti dupa cum gateste vita... La fel, taie cubulete sau orice alte forme geometrice vrei tu cartofii si morcovii. Toaca marunt ceapa si usturoiul.

Acum ca am incheiat etapa de pregatiri, insfaca o tigaie, pune o lingura de ulei in ea si incinge-o. Pune ceapa la prajit si las-o pana se rumeneste. Cand e aproape rumenita adauga usturoiul, mai lasa un minut si apoi extrage-le pe ambele din tigaie.

In aceeasi tigaie (sau in alta, daca iti place variatia) mai incinge doua linguri de ulei si rumeneste putin vacuta. Adauga deasupra faina, amesteca bine-bine ca sa nu cumva sa faci o mancare presarata cu bulgarasi, si apoi stinge cu o cana de apa. Nu ca s-ar fi aprins ceva ce trebuie stins, dar asa se zice, ce vrei. Trebuie sa par si eu un bucatar serios, obisnuit cu jargonul.

Toarna compozitia intr-o cratita mai adanca, adauga ceapa si usturoiul pe care deja le-am prajit mai sus, pune vinul si condimenteaza cu cimbru, dafin, sare si piper. Adauga morcovul si cartofii. Acopera cratita si las-o la fiert o ora - ora si jumatate. Da, stiu ca e mult, dar dureaza pana se fragezeste vita. Te-as sfatui sa verifici din cand in cand ca mancarea sa nu ramana pe uscat si sa se scrumifice. A, si sper ca ai noroc de cratita buna de care lucrurile nu se lipesc, altfel s-ar putea sa razui ingredientele de pe ea la sfarsit.

Incearca sa nu amesteci prea des, altfel legumele din mancare se vor sfarma. Dupa ce a trecut timpul mancarea este - surpriza - gata. Presara niste patrunjel verde deasupra si serveste-o.

MESAJUL MENIULUI:Pofta buna!

DENUMIRE PREPARAT:CARNE DE VITA CU SOS GORGONZOLA

[gorgonzola.JPG]

Gorgonzola este o branza italieneasca cu mucegai albastru, facuta din lapte de vaca. Pe scurt, o branza fitoasa, cum ar spune cei atasati de telemea. Dar sa nu fim asa nationalisti si sa le dam si italienilor o sansa de a ne arata ce au mai bun prin ograda.

Acum ca stii la ce sa te astepti de la acest sos cu nume dubios, sa purcedem la alegerea ingredientelor.

CE NE TREBUIE SI CUM SE PREPARA ?

2 felii serioase de carne de vita, numai bune de metamorfozat intr-o fripturica
100 g de gorgonzola
3 linguri de smantana
2 linguri de parmezan (da, alta branza italieneasca fitoasa)
1 lingura de unt
1 lingura de ulei de masline
sare si piper (evident!)

Pune untul intr-o tigaie si tine-l pe o flacara mica pana se topeste. Acum adauga ince-incet branza, rupta in bucatele cat mai mici. Ideea e sa se topeasca si ea. Amesteca pana obtii acest deziderat. Sper ca ai noroc de o tigaie antiadeziva si ca ai tinut focul mic, sa nu ne apucam sa razuim bunatate de gorgonzola carbonizata. Adauga acum smantana si amesteca fortos pana obtii un sos omogen si destul de gros. Ia sosul de pe foc.

Dupa aceste operatiuni complexe (sau, daca te crezi mai smecher, in acelasi timp cu ele), condimenteaza carnea de vita si prajeste-o in ulei de masline. Fii atent! Secretul unei fripturi de vita bine facuta nu e sa o lasi pe foc pana devine uscata si scofalcita! Risti sa rupi si dintii tai si pe ai musafirilor apoi. Vita se prajeste in felul urmator: incingi uleiul foarte tare la foc mare. Pui carnea in tigaie si o lasi putin, numai cat sa fie bine rumenita in exterior iar in interior sa ramana in sange. Nu exagera, totusi, cu acest "in sange", nu vrem sa lesine nimeni la vederea lui. Stiu, e mai greu sa o potrivesti la inceput, dar dupa cateva incercari vei face o friptura perfect echilibrata.

Cand carnea este gata, scufund-o in sos si mai lasa putin pe foc sa se incalzeasca. Pune in farfurie, peste o garnitura de cartofi natur. Presara deasupra parmezanul si serveste imediat.

MESAJUL MENIULUI:Pofta buna!

DENUMIRE PREPARAT:SNITELE CROCANTE DE VACUTA

[DSC02786.JPG]

Sa va spun drept, de cand sunt studenta si plecata cam toata ziulica de acasa mi s-a cam urat de snitelele de fast-food. Dar cand vine vorba sa fac eu unele si sa le mananc abia scoase din ulei, cat inca mai sfaraie, nu refuz.

Reteta nu e o mare inovatie culinara, asa ca daca esti deja expert in gatit degeaba citesti mai departe. Daca nu, hai sa-ti povestesc, incepatorule, cum procedez eu. Acum, incepator cum esti, sper ca totusi stii ca o mancare are nevoie de ingrediente.

CE NE TREBUIE SI CUM SE PREPARA ?

cateva felii de carne de vita, nu prea groase; ideal este sa fie cat mai fragede - altfel iti vei lasa dintii in ele dupa ce se transforma in snitele
2 oua
3-4 linguri de faina
3-4 linguri de malai
ulei pentru prajit in baie de ulei (sau ceaun, daca vrei sa sune mai romaneste)
sare, piper

Sufleca-ti manecutele si apuca-te de treaba. Ia feliile de carne, ia un ciocan special pentru batut carnea si maltrateaza-le cu spor. Cat de mult te tin muschii si cat ai rabdare: cu cat sunt mai batute cu atat sunt mai fragede. Dupa ce ai terminat de batut, da-le cu sare si piper.

Pune uleiul pe foc sa se incinga. Sparge ouale intr-un castron si bate-le si pe astea. Ce sa-i faci, se pare ca trebuie sa te comporti violent cu aceasta mancare. Acum pune faina si malaiul in doua farfurii si ai grija sa ti fie la indemana.

Ia cate o bucata de carne si urmeaza algoritmul asta: tavaleste prin faina - tavaleste prin ou - tavaleste prin malai - baga in ceaun. Acolo le lasi pana se rumenesc si devin crocante. Evident ca le intorci de pe o parte pe alta. A, si sa nu fie focul prea tare: carnea trebuie sa se patrunda!

Intre timp ai putea fi operativ si sa pregatesti si garnitura. Nimic nu merge mai bine cu snitele decat piureul, asta banuiesc ca o stii. Asa ca pune de pe acum niste cartofi taiati la fiert. Cand sunt gata adauga putin unt, putin lapte, sare si zdrobeste-i (am zis eu ca trebuie sa fii violent...).

Totul e gata? Atunci poti servi. Ca sa iti mai dau un pont, ca doar cu asta ma ocup: serveste cu salata de sfecla rosie murata.

MESAJUL MENIULUI:Merge de minune!

DENUMIRE PREPARAT:TOCANITA IRLANDEZA DE VITA

La ce te-ai gandit cand ai citit titlul? Cumva la faptul ca ceva irlandez trebuie sa aba bere Guiness inauntru? Sa stii ca ai nimerit-o! Tocanita asta are si bere, deci e cat se poate de autentica.

Inainte sa te apuci de ea, trebuie sa te atentionez ca dureaza putintel mai mult prepararea. Cam o ora jumate inspre doua, pentru ca trebuie sa fiarba vita bine-bine. No, astept? Te-ai hotarat sa incerci?

CE NE TREBUIE SI CUM SE PREPARA ?

500 g de carne de vita, taiata cubulete
4 linguri de ulei de masline
5 catei de usturoi zdrobiti
1 cana de bere Guiness (daca nu te lasa inima, atunci poti incerca sa pui si alta bere neagra, mai ieftina)
1 cana de vin rosu... da, stiu, e o tocanita pentru betivi
2 linguri de pasta de tomate
1 lingurita de zahar
1 lingurita de cimbru uscat
1 lingurita de sos worchestershire (il gasesti prin magazine, cu putina bunavointa)
2 frunze de dafin
2 linguri de unt
4-5 cartofi taiati cubulete
2-3 morcovi rondele
1 ceapa taiata marunt
sare, piper, patrunjel

Ce de ingrediente, nu e asa? Ei, lasa, merita efortul! Sa vedem cum procedam dupa ce ai reusit sa aduni toata lista de mai sus.

Ia carnea si pune-o la calit in uleiul de masline. Las-o pana se rumeneste putin si apoi adauga usturoiul. Amesteca si mai lasa un minut. Intre timp, incearca te rog sa rezisti tentatiei de a bea berea si vinul ala care te asteapta frumusel in canite.

Acum adauga peste carne berea, vinul, sosul de tomate, zaharul, cimbrul, dafinul, sosul worcestershire si... atat. A, ba si putina apa, daca sosul nu acopera complet carnea. Amesteca, adu la punctul de fierbere si apoi da focul mic, pune un capac deasupra si lasa sa fiarba cam o ora. Mai completeaza din cand in cand cu apa, pentru ca se evapora si risti sa gatesi o minunata carne de vita arsa.

Intre timp doar nu o sa stai degeaba! Pune untul la topit intr-un vas incapator si rumeneste in el cartofii, morcovii si ceapa. Dupa ce s-au rumenit suficient ia-i de pe foc. Mai asteapta pana cand carnea a fiert o ora si toarna legumele peste. Mai lasa inca vreo 40 de minute, pana cand cartofii si morcovii sunt fierti. Acum poti sara, pipera si presara parunjel deasupra. Gata, serveste o masa in stil irlandez. A se acompania cu un pahar de Guiness.

DENUMIRE PREPARAT:CARNE DE VITA CU SOS DE MUSTAR

Daca te gandesti ca nu ti-ar strica o mancare dulce-acrisoara si nu prea greu de facut, uite ca sar eu cu o idee. Ce iti trebuie? Pentru vreo 2 portii, ca oricum nu e genul de mancare pe care sa o pastrezi mai mult de 10 minute, cat dureaza sa o mananci:

CE NE TREBUIE SI CUM SE PREPARA ?

400 g de carne de vita pe care o tai fasiute
2 linguri de mustar dulce: ai grija sa alegi bine mustarul, de gustul lui depinde tot sosul
1 lingura de zahar (sper ca nu te numeri printre aia care considera ca zaharul e bun numa' la desert)
1 lingura de ulei de masline
1 lingura de faina

Acum ia carnea de vita, scotoceste dupa o cratita si pune-o la fiert. Sfatul meu este sa o lasi ceva timp sa fiarba, sa nu cumva sa te trezesti apoi ca are textura unei... talpi. Eventual o gusti din cand in cand.

Dupa ce devine frageda-frageda, scurge apa in care a fiert, lasandu-se doar un deget in oala. Un deget de apa, nu de-al tau. A, sper ca te-ai gandit sa nu o scurgi in chiuveta ci sa o pastrezi, nu? O poti baga in congelator si folosi la alte mancaruri, cand ai nevoie. Faci cum vrei, da' pe urma sa nu te plangi ca n-ai supa de carne pentru vreo reteta... nu-ti mai dau voie cu cuburi!

Acum adaugi mustarul, uleiul, zaharul si faina. Amesteci pana se... amesteca si mai lasi la fiert. Daca apa a scazut prea tare adaugi niste zeama de carne sa nu se faca mancarea una cu cratita. Peste 10 minute o poti lua de pe foc, turna deasupra catorva cartofi fierti (natur, daca vrei sa sune mai sic) sau orez, dupa preferinte, si manca.

DENUMIRE PREPARAT:STIFADO DE VITA

O reteta tipic greceasca, plina de condimente si cu un sos care fragezeste carnea de vita, facand-o moale si gustoasa.

Dificultate: medie

Timp de preparare: 1 ora jumatate

CE NE TREBUIE SI CUM SE PREPARA ?

Ingrediente pentru 2 portii:

0,5 kg carne de vita macra
4 catei de usturoi
3 linguri de ulei de masline
3 foi de dafin
jumatate de lingurita de nucsoara macinata
cateva cuisoare
o conserva de rosii pasate in bulion (poate avea variate denumiri in comert: pe a mea scria ceva de genul "bulion de rosii cu pulpa"...va descurcati voi, ca sunteti oameni mari...nu?)
3 linguri de otet balsamic
un pahar de vin rosu
3 maini de arpagic (arpagicul il puteti gasi in piata la tarani sau in magazinele mari la raioanele de seminte pentru cultivat diverse plante; in esenta, arpagicul arata ca o ceapa mica si este folosit la cultivarea ... cepei)
patrunjel tocat
sare, piper

Mod de preparare:

1. Intr-o cratita puneti uleiul de masline. Cand s-a incins adaugati carnea si lasati-o pana s-a rumenit. Acum adaugati usturoiul tocat, dafinul, nucsoara si cuisoarele. Mai lasati 3 minute sa se rumeneasca, amestecand.

2. Turnati deasupra rosiile, otetul, vinul si niste apa. Zeama trebuie sa acopere carnea. Acoperiti cu un capac si lasati la fiert. Amestecati din cand in cand si mai completati cu apa daca este necesar.

3. Curatati arpagicul. Aici aveti de ales: ori il curatati in modul clasic, ca pe o ceapa obisnuita, ceea ce e cam complicat deoarece este foarte mic, ori il opariti intai lasandu-l in apa clocotita 3 minute si apoi se va curata usor. Dupa ce carnea a fiert cam 30 de minute, potriviti de sare si piper, adaugati arpagicul si mai lasati inca 30-45 de minute.

Se serveste cu garnitura de orez. Presarati deasupra patrunjel tocat si, optional, niste branza telemea rasa.

DENUMIRE PREPARAT:PILAF SARBESC CU CARNE DE VITA

O reteta din Banat. Pentru cei care au impresia ca doar chinezii si japonezii se pricep la orez...

Timp de preparare:
1 ora

Dificultate: medie

CE NE TREBUIE SI CUM SE PREPARA ?

Ingrediente pentru 6 portii:

1 cana de orez mai marisoara
1 kg de carne de vita
4 morcovi
2 cepe
1 ardei gras
5 linguri de ulei de floarea soarelui
1 lingura de boia de ardei iute
sare, piper

Mod de preparare:

1. Incingeti uleiul intr-o cratita mare. Taiati morcovii rondele, toacati ceapa, taiati ardeiul si puneti-le la calit in cratita asta mare.

2. Intre timp, taiati carnea fasii si dupa vreo 5 minute puneti-o si pe ea la rumenit peste legume. Amestecati bine. Cand carnea s-a rumenit binisor, adaugati orezul. Lasati-l 2 minute sa se caleasca si el, apoi adaugati 3 cani de apa (in general, cand gatiti orez, ideea e simpla: 1 parte orez si 3 parti lichid; daca vreti ca totul sa fie "si mai perfect", puneti 1 parte orez si "3 parti minus o zecime" apa). Condimentati cu boia, sarati si piperati.

3. Dati focul destul de mic si lasati la fiert pana cand orezul e facut. Cel mai bine e ca atunci cand a mai ramas foarte putina apa si orezul e aproape gata sa opriti focul si sa mai lasati cratita 10 minute, acoperita cu un capac. Astfel evitati ca orezul sa se lipeasca de cratita si, oricum, apa aia se absoarbe.

La servire, presara patrunjel tocat deasupra.

MESAJUL MENIULUI:Serveste. Pofta!

DENUMIRE PREPARAT:VITA CU CIUPERCI SI SOS DE SMANTAN

Dificultate: medie

Timp de preparare: 45 de minute

CE NE TREBUIE SI CUM SE PREPARA ?

Ingrediente pentru 2 persoane:

1 lingura de unt
1 ceapa taiata marunt
250 g de carne de vita, taiata fasii
400 g de ciuperci proaspete, taiate (la reteta asta nu va dau voie cu conserve!)
o lingura de mustar
o lingura de sos de tomate
3 linguri de smantana grasa

Mod de preparare:

1. Topiti untul intr-o oala mai mare. Puneti ceapa taiata marunt si lasati-o sa se caleasca cateva minute. Adaugati carnea si lasati-o la rumenit putin, iar apoi puneti peste ciupercile taiate. Lasati mancarea sa se faca la foc mic, pana cand ciupercile si carnea au fiert. In mod normal va ajunge pentru fierbere zeama lasata de carne si de ciuperci. Daca este insuficienta, puteti adauga niste apa.

2. Cand mancarea este aproape facuta, adaugati o lingura de mustar si una de sos de tomate. Amestecati si mai lasati cateva minute la foc. La final, puneti smantana, amestecati bine, sarati si piperati si apoi luati de pe foc.

Se serveste cu garnitura de carofi piureu, paste sau orez. Puteti presara deasupra putin patrunjel tocat.

MESAJUL MENIULUI:Pofta buna!

DENUMIRE PREPARAT:CIORBA TARANEASCA DE VACUTA

Timp de preparare: 2 ore

Dificultate: scazuta

CE NE TREBUIE SI CUM SE PREPARA ?

Ingrediente:

500 g carne de vita; pentru ca ciorba sa aibe gust, mai puteti adauga pe langa si resturi de carne mai grase, pe care nu le puteti folosi la alte mancaruri; le veti arunca dupa ce le fierbeti
1/2 telina
2 radacini de patrunjel
2 morcovi medii
3 cartofi
3 rosii
1 ardei gras
3-4 linguri de bulion
bors (cantitatea depinde de cat de acra va place ciorba; eu o mananc in general foarte acra; ideal ar fi sa gasiti bors lichid, dar daca nu merge si cel sub forma de praf)
250 ml de smantana grasa
3 oua
o legatura grosuta de leustean
cateva frunze de patrunjel tocate

Mod de preparare:

1. Se taie carnea de vita cuburi. Se pune la fiert intr-o oala incapatoare, cu 2 litri de apa. Carnea trebuie sa fiarba la foc mic pentru ca grasimea sa iasa din ea, iar ciorba sa capete gust bun.

2. Intre timp se curata si se taie cubulete foarte mici telina, radacinile de patrunjel, morcovii si cartofii. Dupa ce carnea a dat in cateva clocote se mai completeaza cu apa si se adauga telina si patrunjelul. Dupa 10-20 minute, se pun morcovii si dupa inca vreo 20 de minute, cartofii. Aceasta ordine trebuie respectata pentru ca unele legume fierb mai repede decat altele. Daca puneti cartofii la inceput, acestia se vor face praf si pulbere pana fierb morcovii!

3. Cand ciorba este aproape facuta se adauga rosiile, frunzele de leustean si ardeiul taiate cuburi. Se pun in oala bulionul si bors dupa gust. Se mai lasa putin la fiert, apoi se opreste focul.

4. Se sparg ouale intr-un castron si se amesteca pana se omogenizeaza albusul si galbenusul. Se adauga smantana si apoi se pune ciorba peste amestec, lingura cu lingura, pana cand acesta s-a incalzit. Acum se poate turna intreaga compozitie in ciorba, fara riscul ca oul sa se coaguleze.

Se adauga cateva frunze de patrunjel si se serveste calda. Va recomand ca, in loc de paine, sa incercati sa o mancati cu mamaliguta rece. Pofta buna!

Informatii suplimentare:

Carnea de vita poate fi inlocuita si cu carne de pasare sau de porc.
De asemenea, in materie de legume va puteti folosi imaginatia si puteti adauga si altele.

DENUMIRE PREPARAT:TOCANITA DE VITA CU SMANTANA

Tocanita se inscrie printre retetele clasice ale bucatariei romanesti. Va invit sa incercati reteta mea proprie de tocanita de vita.

Dificultate:
medie

Timp de preparare: 1 ora

CE NE TREBUIE SI CUM SE PREPARA ?

Ingrediente pentru 4 portii:

1 ceapa mare
500 g carne de vita
3 linguri de bulion
jumatate de pahar de vin
3 rosii
3 linguri de smantana grasa
ulei pentru prajit
sare, piper

Mod de preparare:

1. Intr-o cratita mai incapatoare se incinge ulei. Ceapa de taie marunt si se pune la calit. Cand a devenit aurie, se adauga si carnea, taiata cubulete nu prea mari.

2. Dupa 10 minute, timp in care amestecati des, se adauga apa cat sa acopere carnea. Se pun si pasta de tomate, vinul, rosiile taiate cuburi. Se lasa la fiert la foc mediu, completandu-se din cand in cand cu apa. Timpul de fierbere trebuie sa fie destul de lung deoarece carnea de vita este, in general, tare. Cel mai bine se poate aprecia daca tocanita este facuta gustand carnea. Daca aceasta este fiarta si s-a inmuiat, se stinge focul. Se potriveste de sare si piper.

3. Se lasa cateva minute sa se raceasca si se adauga smantana. Atentie! Daca smantana este rece si sosul fierbinte, smantana se poate taia! Este recomandabil sa o incalziti inainte de a o adauga la mancare amestecand-o cu cateva linguri de sos.

Tocanita se poate servi cu mamaliga, calda sau rece. De asemenea, se poate servi fara garnitura, cu felii de paine prajita alaturi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retele de pe tot mapamondul probate de persoanele care au inscris aceste retete pe site-ul nostru!
 
MERGI SUS^